vrijdag 5 maart 2010

Cursus Fairtrade & geschiedenis

Vanmiddag hadden we afgesproken met Judith Verkuil en Marieke Stopel bij Max Havelaar in Utrecht. Judith doet de communicatie bij Max Havelaar en vertelt ons alles over de geschiedenis en achtergrond van het Max Havelaar keurmerk. Als liefhebbers van duurzame producten dachten wij dat we al precies wisten hoe het zat. Maar het blijkt best complex in elkaar te zitten. Zo bestaat er geen 'Max Havelaar-koffie' vertelt Judith ons. Want Max Havelaar is geen koffiemerk maar een keurmerk dat iets zegt over de manier waarop de koffie is geproduceerd en verhandeld. Het keurmerk is vernoemd naar de hoofdpersonage in het bekende boek Max Havelaar of de koffieveiling der Nederlandse Handelsmaatschappij. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Eduard Douwes Dekker, ook bekend als Multatuli, zijn wereldberoemde boek schreef. Douwes Dekker stelt de uitbuiting van de lokale bevolking van de voormalige Nederlandse kolonie aan de kaak.

Hoe het begon
Even een stukje geschiedenis. Het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade werd in 1988 opgericht naar aanleidng van een noodkreet van Mexicaanse koffieboeren. "Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden", zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen. Het keurmerk garandeert dat een product op goede manier is gemaakt en boeren een eerlijke prijs hebben ontvangen voor hun producten. Op dit moment zijn er alleen al in Nederland meer dan 300 producten met het keurmerk verkrijgbaar, varierend van bekende producten als koffie, bananen, chocolade, thee maar ook wijn, ijsjes, olijfolie, bloemen en katoen. Het keurmerk tref je ook aan in het buitenland, want het keurmerk wordt internationaal gebruikt. Zo kondigde Ben & Jerry's onlangs aan voortaan alleen nog maar Fairtrade ingredienten te gaan gebruiken in hun ijsjes en ook Starbucks schenkt in heel Europa uitsluitend Fairtrade gecertificeerde koffie. Bekijk hier het filmpje >>

Er gaat een nieuwe wereld voor ons open. Nu we meer over Fairtrade weten gaan we ook voortdurend op het keurmerk letten tijdens de boodschappen. En zelfs in de supermarkt kun je veel producten vinden met het Max Havelaar keurmerk, zoals wijn en chocolade. Verantwoord chocolade snoepen, goed excuus ;-)

0 reacties: